Odpowiedź na to pytanie nie jest tak oczywista, jak mogłoby wydawać się na pierwszy rzut oka. Różnice pomiędzy gniazdami są bardzo duże, a takie gniazda blatowe pod pewnymi względami górują nad tradycyjnymi gniazdami. Na czym polega ta różnica?
Bez kabli
Gniazda nablatowe używa się po to, by uniknąć widoku kabli zalegających na blacie. Ich obecność tam jest niepraktyczna, może przeszkadzać przy przygotowywaniu posiłków, a co ważniejsze – łatwo przypadkowo uszkodzić otulinę kabla i doznać porażenia prądem. Stosując gniazdo blatowe wszystkie kable zmniejszamy ilość kabli i przedłużaczy znajdujących się na zewnątrz, a wszystko co da się ukryć jest bezpiecznie schowane pod blatem. Takie szczegóły mają ogromne znaczenie. Zwłaszcza, że większość sprzętów kuchennych ma bardzo krótkie kable.
Z możliwością chowania
Niektóre gniazda wpuszczane w blat mają tę zaletę, że można je całkowicie chować pod blatem. W taki sposób otrzymuje się większą powierzchnie roboczą blatu, na której można pracować. To szczególnie ważne w małych kuchniach, w których każdy centymetr jest na wagę złota. Gniazdo wpuszczane w blat dla zwiększenia bezpieczeństwa powinno też być zabezpieczone przed wilgocią. Z tego powodu nie trzeba się obawiać w czasie mycia blatu lub krojenia na nim soczystych produktów – np. owoców, surowego mięsa.